NL|BE
Volg ons op | Linked in twitter twitter Linked in groups

Begeleiden van transities

Veranderingen maken we regelmatig mee in ons leven. Een andere functie, een nieuwe werkomgeving, een ander huis. Veranderingen dienen om een nieuw doel te bereiken. Een doel dat meestal ligt in uiterlijke omstandigheden. Bij transities daarentegen gaat het over een diepgaande innerlijke verandering. Die ontstaat wanneer we het punt bereiken dat we voelen dat we iets los moeten gaan laten dat niet langer bij ons past of adequaat is in de levensfase waarin we zijn. Dat kan een idee zijn, een aanname, een zelfbeeld dat niet meer klopt of een droom die we koesteren. De transitie begint met het loslaten hiervan en eindigt wanneer er een nieuw idee of beeld ontstaat vanuit ons innerlijk, een nieuwe houding ten opzichte van anderen of een andere blik op de wereld om ons heen. Dit is een langdurig, diepgaand en intensief proces.

Ieder van ons maakt een aantal transities door in het leven. Deze kunnen zelf gekozen zijn of veroorzaakt worden door oorzaken van buitenaf. Het einde van een relatie, kinderen die het huis uitgaan, ziekte, ontslag, het moeten loslaten van een lang gekoesterde droom, ontdekken dat er grote carrièrestap niet gaat plaatsvinden, burn-out. Daarnaast zijn er transities in de overgang van de ene levensfase naar de andere.

Een transitie doorgaan vraagt veel aandacht en geduld zowel van de persoon zelf als van de begeleider. We zijn vaak geneigd om afscheid te nemen van het oude en direct te willen beginnen met het nieuwe. Terwijl het van belang is het proces zijn eigen gang te laten gaan, waarbij alle fasen met aandacht worden doorlopen.

DATA
Heb je interesse? Laat het ons weten, dan informeren we je zodra de data gepland zijn (info@europeesinstituut.nl).

In dit programma krijg je zicht op wat transities zijn, wanneer ze zich voordoen en leer je de verschillende fasen in het verloop van een transitie te onderscheiden. We staan uitgebreid stil bij de ervaringen met transities in je eigen leven en hoe je daarmee bent omgegaan. Je leert hoe je iemand in een transitie kunt begeleiden en ondersteunen.

De training wordt verzorgd door Sabine Rijssenbeek en Valentijn Ouwens.

Valentijn Ouwens studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Daarnaast studeerde hij Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. De heer Ouwens werkte ruim twintig jaar in toneel- en televisieproducties en was een van de eerste acteurs die ingezet werd in managementtrainingen. Hij ontdekte een passie voor het werken met en begeleiden van groepen en maakte halverwege de jaren ’90 de overstap naar het vak van trainer. Hij specialiseerde zich in persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Sinds 1998 is hij werkzaam bij de Baak als trainer, coach en adviseur. Hij bekleedde verschillende managementfuncties, waaronder die van directeur Professional Development Center en directeur Executive Development Center.De tweedaagse ' Transities' wordt als open opleiding verzorgd op Landgoed de Horst in Driebergen.
Studenten die kiezen voor een avond-/weekenvariant kunnen de trainingsdagen volgen in o.a. Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Delft, Eindhoven, Antwerpen (bij voldoende interesse).

Leren in een inspirerende omgeving? Klik hier voor een impressie van Landgoed de Horst.

De natuurlijke omgeving van Landgoed de Horst: inspirerend en rustgevend
Leonne Tuithof, studente aan de Rijksuniversiteit Utrecht, deed in 2011 onderzoek naar het leren op locatie bij de Baak/ het Europees Instituut. Ze concludeert dat zowel klanten als programmamakers de volgende toegevoegde waarde ervaren en benoemen:
- waardevol om te leren buiten de werkomgeving;
- overnachting, eten en leercultuur;
- uitzicht op natuur en bewegen in de natuur.

De resultaten uit de interviews komen overeen met de bevindingen uit de literatuur. Hierin wordt aangegeven dat de natuur rustgevend is en een inspirerend effect heeft op de mens. (Dorte Martens & Nicole Bauwer 2010; Kune, 2002). Ook heeft het bewegen in de natuur een groot effect in de beleving van de klanten. Zo geven klanten aan dat het een middel is om te ontspannen, te relativeren en dat zij diepere gesprekken hebben doordat ze vrij kunnen praten. Daarnaast geven zij aan dat beweging als onderdeel van een training, een extra beleving geeft. Het is echter wel duidelijk dat er alleen sprake moet zijn van beweging indien het toegevoegde waarde geeft.

Landgoed de Horst
de Horst 1
3971 KR DRIEBERGEN

Tel: 0343 – 556 343
Fax: 0343 – 556 026
info@europeesinstituut.nl

De kosten voor deze tweedaagse training bedragen 690 euro (BTW-vrijgesteld), inclusief dagarrangement.


 

 

Coaching-Counseling

Kunst van Leven

Meesterschap

Disclaimer | Algemene voorwaarden | Colofon | ® 2006-2013 Europees Instituut |